Vakbond FNV vindt het onbegrijpelijk dat twee directeuren van bloemenveiling FloraHolland over vorig jaar een bonus opstreken van bijna twee ton.

“Dit kun je niet meer uitleggen op de werkvloer. Er is nergens geld voor”, bevestigde FNV-bestuurder Celil Çoban dinsdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad.

FloraHolland maakte vorig jaar een roerig jaar door. Er vonden stakingen plaats en er werd een grote reorganisatie doorgevoerd die tweehonderd medewerkers hun baan kostte. Mede door die ingreep slaagde het veilingbedrijf er afgelopen jaar in om uit de rode cijfers te komen.

De onderneming heeft al aangegeven dat ze de kosten komende tijd verder wil terugbrengen. Voor dit jaar voorziet FloraHolland een verdere daling van de personeelsbezetting, werd onlangs bekend. In welke omvang en hoe dat precies wordt ingevuld, is nog niet duidelijk. Bij het bedrijf werken 3200 mensen.

FloraHolland uit het dal

De winst die FloraHolland in 2014 boekte was de eerste plus van de coöperatieve onderneming sinds 2008. De nettowinst kwam uit op 9,6 miljoen euro, tegen een verlies van 15,6 miljoen euro in 2013, zo maakte ’s werelds grootste internationale handelsplatform voor bloemen en planten op 19 mei bekend.

De terugkeer naar zwarte cijfers schreef de directie vooral toe aan hogere inkomsten en een verlaging van de personeelskosten. FloraHolland boekte een omzet van 4,5 miljard euro, 1,4 procent meer dan in 2013. Zowel de een lichte verhoging van het prijsniveau als van het aangevoerde volume van de bloemen en planten droeg bij aan de omzetstijging.

"Over het geheel een positief beeld waarvan echter niet elke individuele kweker kon profiteren door verschillen op productniveau. Het economisch herstel in Europa dat in 2014 intrad, werd afgeremd door spanningen in Oost-Europa en het Midden-Oosten. Met name de export naar Rusland leverde minder op door de ongunstige koers van de roebel", aldus FloraHolland in een toelichting. "Dat de sierteeltsector desondanks een groei heeft weten te realiseren, is het bewijs dat de sector nog altijd krachtig is."

Verlies 2013 door grote reorganisatie

Het verlies in 2013, waarvan de aangesloten telers een groot deel voor hun rekening namen, werd vooral veroorzaakt door eenmalige kosten van een grote reorganisatie die 200 medewerkers hun baan kostte. De ingrepen werkten vorig jaar nog door. Het bedrijf kreeg in februari 2014 voor het eerst in honderd jaar te maken met een staking. De inzet was een hogere vergoeding voor de mensen die ontslag kregen. Met de vakbonden werd uiteindelijk een akkoord werd bereikt.

FloraHolland wil de komende jaren de kosten verder terugbrengen. Voor dit jaar voorziet de onderneming een verdere daling van de personeelsbezetting. In welke omvang en hoe dat precies wordt ingevuld, is nog niet duidelijk, aldus een woordvoerder. Bij het bedrijf werken 3200 mensen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl